Jakt

Den här sidan kan innehålla lite bilder och material som kan vara känsligt för den som inte är jaktintresserad!

Jakt på Ådö har alltid varit populärt! Under de senaste årtionden var Ådö känt för sin stora population och snabba återväxt av rådjur. Med tanke på hur det sprakar i skogen när den växer, finns där gott om mat. På senare tid har våra rådjur fått konkurrens om ytorna, men till deras stora glädje, då vår koncentration har legat på att jaga annat vilt istället.

 

På senareår har vi även fått hitt vildsvin. Inflyttade är dom, vi vet inte bara varifrån. Att de ställer till en massa otyg på vår fält är väl ingen hemlighet, men nu syns dom även i trädgårdarna! I december 2009 gjorde vi den första ansatsen att jag gris med hundar. Detta fick ett lite oväntat resultat. Åtta grisar på några timmar, och då under 40 minuters effektiv jakt!

 

Sus scrofa

I fjol vintras fick vi även besök av två dovhjortar, som visade sig trivas här. I bittraste januari kom det även hit en hind med en kalv, som vi hoppas också har etablerat sig här. Det är lite över tjugo år sedan vi hade hjortar på Ådö, så det skall bli ett fint tillskott till jakten framöver.

 

Älgen har vi inte jagat på två år, då vi gemensamt i jaktkretsen tog beslut att freda älgen under två år. I augusti, när vi var ute och arrangerade lite med jakttorn och pass, såg vi älgkon med två små kalvar. Återväxten är altså säkrad. På senare tid har älgarna setts allt mer, och som mest har det siktats fyra älgar samtidigt.

Varning för grisen!